Verslag tocht naar Schiermonnikoog 2024

Eind mei kon dan eindelijk weer eens een gezamenlijke tocht naar Schiermonnikoog georganiseerd worden. De geplande tocht van vorig jaar moesten we toen helaas vanwege verwachte harde wind afzeggen.

Dat de berichten niet altijd kloppen bleek ook dit jaar wel weer… De voorspelde zonnige zaterdag met een rustig windje, werd een natte dag met een forse oostenwind en pittige windvlagen tijdens de buien.

Maar eerst de briefing; Vrijdagavond, 6 uur een bijeenkomst in de kantine. Er was voor dit vroege tijdstip gekozen zodat men daarna eventueel nog tijd had om alvast richting Lauwersoog te varen. Drie boten hadden zich opgegeven, waarvan er één helaas wegens materiaalproblemen moest afzeggen.
Onze voorzitter Tiemen Cloo gaf een duidelijke en beknopte uitleg over het varen op het wad. Uitleg over de zeesluis en waar je rekening mee moet houden als je van zoet naar zout vaart. Dit soort informatie is voor nieuwkomers op het zoute water eigenlijk essentieel om te weten.

Zaterdagmorgen verzamelden we ons rond 10 uur in de buitenhaven van Lauwersoog en via de Glinder voeren we richting Schiermonnikoog. Twee van de vier hebben zelfs even gezeild, lang leve de rolfok😊. De havenmeester van Schier deed een poging ons met z’n vieren bij elkaar aan één steiger te krijgen maar door de regen en harde oostenwind was het lastig aanleggen en raakten we alsnog wat verspreid.

Iedereen was verder vrij om te doen en laten wat ze zelf wilden, maar we hadden wel om half 5 op een terrasje afgesproken voor de gezelligheid en een korte evaluatie.
Zelf hadden wij twee kleinzonen aan boord (8 en 9 jaar) en de KNRM had open dag, dus jullie snappen wel wat wij die dag gedaan hebben.

Zondagmorgen zijn we rond 11uur weer van Schier vertrokken, deze keer wel met een prachtig blauwe lucht en een redelijk windje. Alle vier de boten hadden de zeilen op en we gingen opnieuw via de Glinder terug naar Lauwersoog. Qua diepgang hadden we de geul van Brakzand kunnen nemen, maar met beginnende wadvaarders kozen we toch voor de Glinder.
We kunnen terugkijken op een gezellig weekend, gezien de reacties van de deelnemers was het ook nog leerzaam en daar doen we het voor.