Vader en zoon Modderman laten zien hoe je modern touwwerk splitst

Verslag workshop splitsen van modern touwwerk

De workshop splitsen van modern touwwerk werd vrijdag 16 februari j.l. gehouden in de kantine van Lunegat. Er waren zo’n 28 aanwezigen. Na de kop koffie werd de avond geopend door de gastheer, Wiebe Graeler. Hij heette iedereen van harte welkom en in het bijzonder de twee workshop begeleiders, Pierre Modderman en zijn zoon Job van “Modderman Maritiem/Sailing and Rigging Service” (voorheen Molenaar Grou).

De heer Modderman gaf een korte inleiding over de touwsoorten, het splitsen en de hulp middelen, die hiervoor nodig zijn. Daarna liet hij zien hoe je oogsplits in drie strengs touw moest maken. Iedereen stond rondom de grote tafel, vol met touwsoorten, gereedschappen en hulpmiddelen. Nadat de deelnemers waren voorzien van een stuk oefentouw, ging iedereen voor zichzelf bezig. De sfeer zat er direct goed in en iedereen probeerde deze oogsplits te maken. Sommige deelnemers slaagden er snel in om dit voor elkaar te krijgen, maar ook hier en daar was er nog wat uitleg nodig.

Hierna volgden nog een eenvoudige splits en een oogsplits in een dubbel gevlochten polyester lijn. Deze laatste oogsplits was de topper van de avond. De tijd vloog voorbij en er werd geen pauze gehouden. Tussendoor kon men iets te drinken halen aan de bar.

Om ruim tien uur werd de super gezellige en leerzame bijeenkomst gesloten door de gastheer van de avond. Hij bedankte de aanwezigen voor hun komst en natuurlijk in het bijzonder de heren Modderman die deze avond zo voortreffelijk begeleid hadden. Veel cursisten wilden graag nog eens een vervolg op deze workshop. Wie weet krijgen we een vervolg hierop…

Aan de bar kon men nog even gezellig nakletsen.